Mégis mi lehet az oka? Mi váltotta ki nálam?

Bizonyára Ön is feltette ezt a kérdést kedves olvasóm, amikor az intersticiális cisztitisz, vagy más néven hólyagfájdalom szindróma diagnózisát közölte Önnel urológusa.

A válasz nem egyszerű és nehéz elhinni, ha azt mondjuk, hogy ma még pontosan megmondani nem tudjuk, hogy mi a kiváltó ok és az egyértelmű kórélettani folyamatokat sem lehet pontosan azonosítani.

Több egymásra ható és egymás hatását generáló folyamatot írtak le, és erre vonatkozó kutatások, felmérések is történtek.


– Feltételezhető autoimmun eredet, de ez a kutatások során nem nyert egyértelmű bizonyítást.

De hogy mégis lehet köze autoimmun folyamathoz azt az is bizonyítja, hogy Intersticialis cisztitisz/hólyagfájdalom szindróma gyakran megfigyelhető olyan betegeknél, akiknél korábban  Rheumatoid Arthritist , SLE-t, IRB-t/ irritabilis bél szindróma , Colitis ulcerosa lett diagnosztizálva.

Allergiás eredet. A hólyagfájdalom szindrómás betegeknél gyakran megfigyelhető egyéb allergiás betegség is.

Antibiotikumok szerepe. Mivel a betegek nagy része sok-sok antibiotikus kezelésen van túl mielőtt a megfelelő szakemberhez jut, ezért vetették fel az antibiotikum kóroktani szerepét. Ez azonban nem bizonyított.

Hormonális hatások. Tekintettel hogy a betegek nagyobb része nő ezért vetődött fel az ösztrogén hormon szerepe.

Hólyagnyálkahártya rendellenesség. GAG réteg defektusa.

A hólyagnyálkahártya felszínét egy úgynevezett GAG/ glükózaminoglikán / réteg boritja, mely megvédi a nyálkahártya alatti szöveteket a vizeletben lévő egyébként természetes anyagoktól / savak, sók, salakanyagok/ és a vizeletbe bejutó anyagoktól. Ha ennek a rétegnek az integritása megbomlik, akkor a  vizeletben levő normális alkotóelemek, virusok,baktériumok stb . a nyákahártya alatti rétegbe jutnak, ahol az érző idegvégződések/ C-fiber/ irritációját okozzák, ezáltal fájdalmat generálnak.

A hólyagnyálkahártya defektusát okozhatják örökletes tényezők, de fertőzések, gyulladások is.

A hólyagfájdalom szindrómával speciálisan foglalkozó orvoshoz forduló betegek nagy százaléka számol be arról, hogy korábban gyakran volt cisztitisze. Az intersticiális cisztitis / hólyagfájdalom szindrómában szenvedő betegek egyébként is hajlamosabbak felfázásra, mivel a beteg nyálkahártya ellenálló képessége csökkent a baktériumokkal szemben.

Neurogén eredet. A gyulladásos folyamat, mely ismétlődik meg tudja változtatni a beidegzést, a fájdalom mechanizmust,és a szöveti választ. Az érző idegrendszer gyulladást tud generálni ez a neurogén /idegi/gyulladás. Szövettani vizsgálatok igazolják a hólyagfájdalom szindrómás betegekben az érző idegvégződések számának megszaporodását a húgyhólyagban.

A legtöbb bizonyíték a hólyagnyálkahártya GAG rétegének rendellenessége, és neurogén eredet mellett szól. A betegég kezelésének is alappilére a GAG réteg integritásának a helyreállítása és az idegi gyulladás megszüntetése.

Pszichoszomatikus eredet. A betegség nem pszichoszomatikus eredetű, de pszichés, szociális következményei vannak, befolyásolja a mindennapi életet, a házastársi viszonyt, a munkaképességet, kihat a társadalmi érintkezésre.


Végső következtetés: a hólyagfájdalom szindróma multifaktoriális eredetű, krónikus megbetegedés, neurális, immun, endokrin komponenssel, ami egy végső közös patológiai folyamathoz vezet.

Társadalmi hatása: felborult szexuális élet, megromlott családi kapcsolatok, megbomlott házasság, válás, sok-sok munkából való kimaradás, táppénz, munkaképtelenség, rengeteg gyógyszerre, terapeutára, alternatív medicinára költött pénz.

Szerző: dr. Csorba Judit urológus főorvosnő

CategoryBlog

Sürgős esetben hívja        06-20-226-1288