Hogyan segíthetnek fizikoterápiás módszerek a hólyagfájdalom szindróma /Intersticiális cisztitisz/ legyőzésében?
Kegel torna helyett miért jobb a hüvelyi elektrostimuláció?

A hólyagfájdalom szindróma /vagy intersticialis cisztitisz / a húgyhólyag ismeretlen eredetű krónikus gyulladásos megbetegedése, mely az esetek zömében a medencefenék izmainak rendellenes működésével is társul. Ezért az állapotot manapság kismedencei fájdalom szindrómának nevezzük.

 

Melyek ezek a tünetek?

FÁJDALOM:

A fájdalom a legtipikusabb tünet, mely az alhasban, hólyagtájon, húgycsőben, hüvelyben, gáton jelentkezik, a hólyag telődésével fokozódik. A húgyhólyag kiürítése átmenetileg enyhíti a fájdalmat, de ahogy a húgyhólyag telődik, a fájdalom ismét elkezdődik.

A fájdalom a derék, kismedencei régió, nemi szervek területén, vagy végbél területén is jelentkezhet.

Közösülés alatt vagy után, vagy orgazmus után is felléphet erős fájdalom, mely sokszor a szexuális együttlétet is lehetetlenné teszi.

HÚGYÚTI TÜNETEK:

Gyakori vizelés, mely napközben a munkát is megakadályozhatja, a normális életritmus felborítja. Éjszaka is kínozza a beteget, sok esetben kialvatlansághoz, feszültséghez, depresszióhoz vezet.

A vizelés ritkán fájdalmas lehet, főleg ha akut hólyaghurut is kíséri a betegséget.

Ritkábban sürgető vizelési ingerek jelennek meg, sokan alig tudnak eljutni a toalettig.

A gyakori vizeletürítés mellett rendszerint kis mennyiségű vizelet ürül, akár csak néhány ml , a beteg úgy érzi,  mintha vizelet maradna vissza a húgyhólyagban , mert vizelés után ismét vissza kell mennie a WC-re.

A fájdalom és a vizelési panaszok részint a húgyhólyag nyálkahártya védő rétegének a GAG rétegnek a defektusa miatt jön létre. A réteg sérülése miatt a nyálkahártyán át a vizeletben levő egyébként normális alkotóelemek /salakanyagok, sók, savak/ a nyálkahártya alatti rétegbe jutnak, ahol az egyébként is megszaporodott érző idegvégződések /C-fiber/ irritációját okozzák.  A tartós irritáció az érző idegvégződéseken át a központi idegrendszer tartós izgalmi állapotát hozza létre, melynek a következménye a fájdalom felerősödése, neurogén gyulladás a húgyhólyagban, ami a GAG réteg által létrejött gyulladáshoz hozzáadódik.

A vizelési panaszok és a fájdalom fenntartásában fontos szerep jut a rendellenesen működő gátizmoknak is.  A rendellenes működés fenntartásáért itt is a központi idegrendszer tehető felelőssé.

A gátizmokban izomspasmusok, fájdalmas izomgörcsök jönnek létre. Ezek a fájdalmak az ülést és a szexuális együttlétet is negatívan befolyásolják.  A hólyagból kisugárzó fájdalmak felerősítik a gátizmokból származó fájdalmakat, amelyek visszahatnak a húgyhólyagra és kisugároznak az alhas egyéb területeire, a gerinc alsó szakaszára, a végbél, a comb irányába.  Praktikusan egy fájdalom kör indul el, mely csak kombinált kezeléssel szüntethető meg.

A hólyagfájdalom szindróma kezelése során fontos szerep jut a fiziokoterápiás módszerekenek is.

Fizikoterápia során a legfőbb hangsúly a gátizmokra helyeződik.

Megjegyzendő, hogy a gátizmok erősítését célzó Kegel torna kismedencei fájdalom szindróma esetén nem javasolt, mert a spasmus fokozódásához, ezáltal a fájdalom felerősödéséhez vezet, tovább rontva a beteg egyébként is elkeserítő helyzetét.

A gátizmok ellazítása, a fájdalmas spazmusok, izomgörcsök oldása a cél.

Ez a beteg aktív közreműködését, gyógymasszőr, gyógytornász közreműködését, fizikoterápiás eszközök igénybevételét igényli.

 

Milyen fizikoterápiás lehetőségek ajánlottak?

1. ELEKTROSTIMULÁCIÓ

A hüvelybe helyezett szonda, vagy a testfelszínre helyezett elektródákon át a gátizmok és az izmokat beidegző idegek stimulációját jelenti. A stimuláció olyan frekvenciával, és hullámhosszal történik, melynek hatására az izmok ellazulnak, nyugalomba kerülnek, megszűnik a spazmusból eredő fájdalom.

Az izom ellazulása a húgyhólyagra és a központi idegrendszerre is gátló hatással van, aminek a végeredménye a fájdalom csökkenése, megszűnése, a gyakori vizelés megszűnése.

Az izomstimuláció más frekvenciával és más hullámhosszon izomerősítésre is szolgál, mely az inkontinencia, akaratlan vizeletürítés /stress és urge/sürgősségi típusának a megszüntetésére alkalmas.

Kismedencei fájdalom szindróma esetén csak a gátizom ellazítása a cél.

Természetesen a hólyagfájdalom szindróma együtt járhat inkontinenciával is, ami a gátizmok gyengeségéből adódik. Ebben az esetben is a kezelés az izomgörcsök oldásával kezdődik, és csak a tartós fájdalommentesség esetén lehet áttérni az izomépítésre.

A kezelés ma már legpraktikusabban otthoni készülékekkel is megoldható. A betegeknek nem kell nap, mint nap kezelésre járni, hanem egy az adott problémára előre beprogramozott készüléket naponta tud otthoni körülmények között a neki megfelelő időbeosztás szerint használni.

 

2. GÁTI BIOFEEDBACK

A hüvelybe, végbélbe helyezett szondán át, vagy a gát területére helyezett elektródán át egy speciális készülék érzékeli a gátizmok tónusát feszültségét, és hang vagy digitális jelek alapján jelzi a betegnek az izom állapotát, segíti a lazítás, ellazulás megtanulásában.

A kezelés gyógytornász segítségével, vagy otthoni készülékek használatával valósulhat meg.

 

3. LÉTEZNEK OLYAN KÉSZÜLÉKEK, MELYEK EGY KÉSZÜLÉKBEN EGYESÍTIK MIND A BIOFEEDBACK, MIND AZ ELEKTROSTIMULÁCIÓ MÓDSZERÉT

Ezek alkalmasak a kismedencei fájdalom szindróma okaként fennálló gátizomgörcsök oldására, mind a stress és urge inkontinencia, gáti prolapsusok kezelésére.

 

4. GYÓGYTORNÁSZ, GYÓGYMASSZŐR SZEREPE

A fájdalmas, feszes, görcsös gátizmok mellett kismedencei fájdalom szindrómában az alhas a comb a derék területén is létrejönnek fájdalmas izomgörcsök, izomcsomók, testtartás zavarok.

A gyógymasszőr ezen izomgörcsöket érzékelve speciális műfogások segítségével az izmokat nyújtja speciális ún. triggerpont masszázs, esetlegesen myofascialis realise által azokat ellazítja.

Számtalan masszázstechnika létezik, azonban nem mindenki jártas a triggerpont masszázsban, myofasciális realise módszerében, ezért érdemes olyan terapeutát felkeresni, aki a fenti technikákat rutinszerűen alkalmazza.

Gyógytornász a helyes testtartás visszaállításában, a fájdalom miatt beállt deformitások oldásában vesz részt.

 

Szerző: Dr. Csorba Judit urológus főorvosnő

 

További információ: https://intimorvoslas.hu/

CategoryBlog

Sürgős esetben hívja        06-20-226-1288